Τι προκαλεί το ροχαλητό στα παιδιά;
Το ροχαλητό στα παιδιά είναι ο ήχος που παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, από τη δόνηση των τοιχωμάτων του φάρυγγα λόγω κάποιου εμποδίου στην διέλευση του αέρα με την αναπνοή. Η ένταση του ροχαλητού εξαρτάται από την ποσότητα του αέρα που περνά και από το πόσο γρήγορα τα τοιχώματα του φάρυγγα πάλλονται. Η συνηθέστερη αιτία είναι η υπερτροφία των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια).
Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) είναι λεμφικός ιστός που βρίσκεται στο βάθος της μύτης. Η υπερτροφία τους δυσκολεύει πολύ τη διέλευση του αέρα από την μύτη και το παιδί αναπνέει μόνο από το στόμα όταν κοιμάται ή είναι ξύπνιο. Σε κάποιες περιπτώσεις κλείνουν εντελώς την αναπνοή από τη μύτη. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο συνδυασμός της οριζόντιας θέσης με την χαλάρωση των μυών του φάρυγγα προκαλεί το ροχαλητό ως αποτέλεσμα των δονήσεων της υπερώας.
Οι αμυγδαλές είναι λεμφικός ιστός που βρίσκεται πίσω από τη γλώσσα στα πλαϊνά τοιχώματα του φάρυγγα. Η υπερτροφία τους εκτός από άλλα προβλήματα (συχνές φλεγμονές, κακοσμία, μείωση της όρεξης για φαγητό κ.α.) προκαλεί ροχαλητό.
Το ροχαλητό σε ποιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προέλθει από ανατομικές ανωμαλίες που υπάρχουν κατά τη γέννηση του παιδιού που δυσκολεύουν τη διέλευση του αέρα όπως ατρησία ρινικών χοανών, αιμαγγειώματα, λαρυγγομαλακία, νευρομυικές διαταραχές, κ.α.
Πρέπει να ανησυχούμε για το ροχαλητό στα παιδιά;
Το συνεχόμενο ροχαλητό θα πρέπει να ανησυχεί τους γονείς. Μπορεί να συνδυάζεται με φαινόμενα υπνικής άπνοιας και τότε είναι επικίνδυνο για το παιδί. Επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού και του δημιουργεί προβλήματα συμπροφοράς και συγκέντρωσης. Λόγω της έλλειψης σωστού ύπνου το παιδί παρουσιάζει μαθησιακές δυσκολίες στο σχολείο, γίνεται ευέξαπτο. Ο εγκέφαλος λόγω της μη καλής οξυγόνωσης του, επηρεάζεται στην ανάπτυξη του και σύμφωνα με ορισμένες μελέτες οι βλάβες αυτές είναι μη ανατάξιμες. Επίσης το προδιαθέτουν για δημιουργία υπέρτασης και καρδιαγγειακών νοσημάτων όταν ενηλικιωθεί.
Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που το παιδί ροχαλίζει;
Στο κέντρο μας γίνεται πλήρης ωτορινολαρυγγολογικός έλεγχος για την ανεύρεση των ανατομικών ανωμαλιών που προκαλούν το ροχαλητό. Μέσω της ενδοσκόπησης ρινός με εύκαμπτο ρινολαρυγγοσκόπιο και καταγραφή με video-camera αναζητούμε πιθανά αίτια από τη μύτη (υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων κ.α.) ή το φάρυγγα, λάρυγγα. Έτσι αποφεύγουμε τη λήψη ακτινοβολίας από τη χρήση της ακτινογραφίας. Στη συνέχεια βλέπουμε και αναλύουμε τις εικόνες στους γονείς και προτείνουμε τη κατάλληλη λύση.
Ποια είναι η αντιμετώπιση του ροχαλητού στα παιδιά;
Η θεραπεία μας έγκειται στην αντιμετώπιση του αίτιου που προκαλεί το ροχαλητό. Αυτή μπορεί να είναι είτε φαρμακευτική (για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως αλλεργική ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, κ.α.), είτε χειρουργική (αμυγδαλεκτομή, αδενοτομή, κ.α.).
Στο κέντρο μας η χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) γίνεται με την βοήθεια νέων τεχνικών όπως ραδιοσυχνοτήτων ή εξάχνωσή τους με laser(CO2). Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό από την πρώτη μέρα. Συνήθως δεν απαιτείται νοσηλεία και η διάρκεια της επέμβασης είναι 40 περίπου λεπτά. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η χρήση οδοντικών προσθέσεων η μάσκα συνεχόμενης θετικής πίεσης (CPAP) κατά την διάρκεια του ύπνου με την συνεργασία άλλων ειδικοτήτων.
Δρ. Χαλάστρας Θωμάς
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος