Τηλεφωνήστε μας
210 4000405

Εγχείρηση ρινικού διαφράγματος. Φυσιολογικό ρινικό διάφραγμα και χειρουργική αντιμετώπιση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος.

Ρινικό διάφραγμα - σκολίωση

Τι είναι το ρινικό διάφραγμα;

Το ρινικό διάφραγμα είναι το τοίχωμα, που χωρίζει την μύτη στις δύο κοιλότητες, τη δεξιά και την αριστερή ρινική θαλάμη. Αποτελείται στο μπροστινό τμήμα του από χόνδρο (τετράπλευρος χόνδρος του ρινικού διαφράγματος), ενώ προς τα πίσω αποτελείται από λεπτό οστό (κάθετο πέταλο του ηθμοειδούς, ύνιδα). Το ρινικό διάφραγμα και οι ρινικές κοιλότητες καλύπτονται από ένα λεπτό στρώμα ιστού το ρινικό βλεννογόνο.

Τι είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος;

Κατά τη γέννηση το ρινικό διάφραγμα είναι ευθύ και παραμένει ευθύ στην παιδική ηλικία. Με την πάροδο των ετών, το διάφραγμα εμφανίζει την τάση να παρουσιάζει κάμψη προς τη μία πλευρά, ή μια χόνδρινη ή οστέινη προεξοχή. Συχνά αυτό μπορεί να προκληθεί μετά  από ατύχημα με χτύπημα στη μύτη, οπότε έχουμε τη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος;

Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος αρκετές φορές δεν γίνεται αντιληπτή, γιατί ο αέρας που περνά από τα ρουθούνια είναι αρκετός χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Τις περισσότερες φορές όμως, ιδίως όταν συνδυάζεται με υπερτροφία ρινικών κογχών, προκαλείται έντονη δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη. Αυτό μπορεί να συνδυαστεί με κεφαλαλγία και αίσθημα κόπωσης. Επίσης προκαλούνται διαταραχές ύπνου με απότομες αφυπνίσεις και αίσθημα ξηρότητας στο λαιμό. Η δυσχέρεια στην αναπνοή από τη μύτη εμποδίζει την παροχέτευση των παραρρινίων κόλπων και δημιουργεί συχνές φλεγμονές των παραρρινίων κόλπων και συχνότερα των ιγμόρειων.

Πώς γίνεται η εγχείρηση του ρινικού διαφράγματος;

 

Η χειρουργική αντιμετώπιση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος γίνεται με γενική αναισθησία. Διαρκεί περίπου 40 λεπτά και δεν απαιτείται συνήθως νοσηλεία. Η επέμβαση γίνεται με laser, νυστέρι ή ραδιοσυχνότητες. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται μια μικρή τομή στο εσωτερικό της μύτης και διορθώνεται η “κυρτότητα” του διαφράγματος. Γίνεται, όπως λέμε, ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος.  Όπου απαιτείται, γίνεται ταυτόχρονα και καυτηριασμός των ρινικών κογχών. Μετεγχειρητικά δεν υπάρχει πόνος, οίδημα ή μελανιές. Βασικό στοιχείο της επιτυχίας της επέμβασης είναι η εμπειρία του χειρουργού, έτσι ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς την πρόκληση βλαβών στη μύτη.

Μπορεί να γίνει στο ίδιο χειρουργείο και ρινοπλαστική;

Βεβαίως και μπορεί να γίνει μαζί. Μάλιστα υπάρχει το πλεονέκτημα ότι αποφεύγεται ένα επιπλέον χειρουργείο. Έτσι βελτιώνεται η αναπνοή και διορθώνουμε το σχήμα της μύτης. Δεν υπάρχει καμία διαφορά στο χρόνο νοσηλείας . Το μόνο που απαιτείται είναι επιπλέον χειρουργικός χρόνος, στον οποίο βελτιώνουμε την εμφάνιση και τις αναλογίες της μύτης.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την εγχείρηση του ρινικού διαφράγματος;

Η επέμβαση καλό είναι να γίνεται μετά την ηλικία των 17-18 ετών, όπου έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του κρανίου.

Δρ. Χαλάστρας Θωμάς
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 10/10/11 12:49 AM