Τηλεφωνήστε μας
210 4000405

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος μύτης

σκολίωση ρινικού διαφράγματοςΤο ρινικό διάφραγμα είναι το τοίχωμα που χωρίζει τη ρινική κοιλότητα στα δύο, στη δεξιά και την αριστερή ρινική θαλάμη. Αποτελείται από ένα κεντρικό υποστηρικτικό σκελετό, που σχηματίζεται προς τα εμπρός από χόνδρο και προς τα πίσω από λεπτό οστό. Κάθε πλευρά του διαφράγματος καλύπτεται από βλεννώδη μεμβράνη. Το διάφραγμα υπάρχει σε κάθε άνθρωπο.

 

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν υπάρχει σκολίωση (στράβωμα), με αποτέλεσμα να μην περνάει ο αέρας και η μύτη να μην αναπνέει καλά. Αυτό μπορεί να υπάρχει από τη γέννηση ή να αποκτηθεί μετά από τραυματισμό. Εξαιτίας αυτού του προβλήματος, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στα αυτιά, στο λαιμό, στους πνεύμονες και στο καρδιαγγειακό σύστημα, μέσω των απνοιών. Η θεραπεία του προβλήματος περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση με γενική αναισθησία.

 

Η διάρκειά της είναι 40 περίπου λεπτά και απαιτείται παραμονή στην κλινική για 1 μέρα. Όπου χρειάζεται γίνεται ταυτόχρονα και ρινοπλαστική ή καυτηριασμός των ρινικών κογχών με ραδιοσυχνότητες.

 

 

 

 

 

Παρακάτω παραθέτουμε τις ερωτήσεις, που συναντούμε συχνότερα και τις απαντήσεις τους:

 Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την επέμβαση του ρινικού διαφράγματος;

Η χειρουργική αντιμετώπιση της σκολίωσης  ρινικού διαφράγματος γίνεται μετά την ηλικία των 18 ετών, γιατί το χόνδρινο κομμάτι του διαφράγματος αναπτύσσεται περίπου μέχρι αυτή την ηλικία.

 

 

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι έχω πρόβλημα με το ρινικό διάφραγμα;

Ένα στραβό διάφραγμα μπορεί να προκαλέσει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Ρινική απόφραξη στο ένα ή και στα δύο ρουθούνια
  • Συχνές ιγμορίτιδες, φαρυγγίτιδες, αίσθημα φλέγματος στο λαιμό, λαρυγγίτιδες, ωτίτιδες
  • Ενίοτε, πόνο στο πρόσωπο, πονοκεφάλους
  • Συχνές ρινορραγίες, διαταραχές της όσφρησης
  • Θορυβώδης αναπνοή  κατά τη διάρκεια του ύπνου, ροχαλητό, υπνικές άπνοιες
  • Εύκολη κόπωση, κούραση  και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

 

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος;

 Αρχικά ξεκινάμε με λεπτομερές ιστορικό, για τη αναζήτηση προβλημάτων που σχετίζονται με τη μύτη και το αναπνευστικό σύστημα γενικότερα. Στη συνέχεια ελέγχουμε το εσωτερικό της μύτης, συμπεριλαμβανομένης  και της θέσης του ρινικού διαφράγματος. Για το λόγο αυτό απαιτείται η χρήση ενδοσκοπίου με έντονο φως, ώστε να εξεταστεί η εσωτερική επιφάνεια καθενός ρουθουνιού. Επίσης, ελέγχουμε όλο το εσωτερικό της μύτης, μέσω της κάμερας υψηλής ανάλυσης και αναζητούμε άλλα πιθανά προβλήματα που μπορεί να συνδέονται με τα συμπτώματα του ασθενούς μας, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν στο ίδιο χειρουργείο (προβλήματα στο ιγμόρειο και τους παραρρίνιους κόλπους γενικότερα, ρινικούς πολύποδες, υπερτροφία ρινικών κογχών κ.α.).

 

 

 

Πώς γίνεται η επέμβαση του ρινικού διαφράγματος;

 Η χειρουργική επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα  είναι μία χειρουργική διαδικασία, η οποία εκτελείται εξ ολοκλήρου μέσω των ρουθουνιών. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης κάνουμε μια μικρή τομή στο εσωτερικό της μύτης και διορθώνουμε την ”κυρτότητα ” του διαφράγματος. Γίνεται, όπως λέμε, ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος. Επομένως, δεν δημιουργείται καμία μελανιά ή σημάδι εξωτερικά. Αν χρειαστεί κάνουμε ταυτόχρονα και ρινοπλαστική, όπου η εξωτερική εμφάνιση της μύτης αλλάζει. Το χειρουργείο του διαφράγματος μπορούμε να το συνδυάσουμε με χειρουργείο στο ιγμόρειο και τους παραρρίνιους κόλπους γενικότερα. Επίσης σε περίπτωση υπερτροφίας των ρινικών κογχών, το αντιμετωπίζουμε και αυτό ταυτόχρονα με ραδιοσυχνότητες, laser και κογχοπλαστική με ειδικό μικροτόμο (microdebrider assisted inferior turbinoplasty). Η ώρα που απαιτείται για  την επέμβαση είναι περίπου 40 λεπτά.

 

 

Τι είδους νάρκωση απαιτείται για το χειρουργείο του ρινικού διαφράγματος;

 Το χειρουργείο του ρινικού διαφράγματος μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, γενική αναισθησία, ή συνδυασμό και των δύο. Συνήθως προτιμούμε τη γενική αναισθησία, εφόσον το επιτρέπει η γενική κατάσταση του υποψηφίου προς χειρουργείο.

 

 

Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και ρινοπλαστική;

Βεβαίως, όπως έχει προαναφερθεί μπορούν να γίνουν μαζί. Το καλό σ’ αυτή την περίπτωση είναι ότι με λίγο επιπλέον χειρουργικό χρόνο, καταφέρνουμε μέσα από την ίδια τομή να διορθώσουμε και το σχήμα της μύτης. Έτσι αποφεύγεται ένα επιπλέον χειρουργείο.

 

 

Ποιο είναι το κόστος του χειρουργείου του ρινικού διαφράγματος;

 Το κόστος του χειρουργείου  του ρινικού διαφράγματος εξαρτάται από την αμοιβή του αναισθησιολόγου, του χειρουργού και της κλινικής. Το χειρουργείο αυτό επειδή διορθώνει την αναπνοή από τη μύτη και εξαλείφει τα συμπτώματα, που συνδέονται μ’ αυτή, καλύπτεται συνολικά ή σε κάποιο μέρος από τις ιδιωτικές ασφάλειες ή τον κύριο ασφαλιστικό φορέα υγείας. Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό κόστος της επέμβασης το καθορίζουμε στο πρώτο ραντεβού, προτείνουμε τις πιθανές λύσεις, χωρίς να θέτουμε σε καμία περίπτωση σε αμφισβήτηση την ποιότητα και την ασφάλεια του χειρουργείου και υπάρχουν δυνατότητες ευελιξίας στον τρόπο πληρωμής.