Οι ρινικοί πολύποδες είναι φλεγμονώδεις σχηματισμοί, που αναπτύσσονται στη μύτη και στους παραρρίνιους κόλπους, δημιουργώντας αίσθημα αποφράξεως, επαναλαμβανόμενες ρινίτιδες, μείωση της όσφρησης και της γεύσης, καθώς και άλλα ρινικά συμπτώματα, όπως η ρινική συμφόρηση, η ρινική καταρροή, η δυσκολία στην αναπνοή, το ροχαλητό και η κεφαλαλγία. Σε γενικές γραμμές, οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις (συνήθως μη καρκινικοί), αλλά κάποιες φορές, αυτοί οι ρινικοί σχηματισμοί, μπορεί να αναδειχθούν σε καρκινώματα.
Για όλους αυτούς τους λόγους, τα συμπτώματα θα πρέπει να εκτιμηθούν από έναν ειδικό. Στο κέντρο μας πραγματοποιούμε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ρινός και των παραρρινίων κόλπων για την ύπαρξη πολυπόδων. Αν υπάρχουν πολύποδες, τότε επιλέγουμε την κατάλληλη θεραπεία και παρακολουθούμε την ανταπόκριση του ασθενούς μας.
Παρακάτω παραθέτουμε μερικές από τις συχνότερες ερωτήσεις που συναντάμε και τις απαντήσεις τους:
Tι είναι οι ρινικοί πολύποδες;
Μέχρι σήμερα η αιτιολογία τους δεν είναι πλήρως διευκρινισμένη. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, οι πολύποδες στη μύτη και στους παραρρίνιους κόλπους οφείλονται σε μια φλεγμονώδη διαδικασία. Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε αυτή τη φλεγμονή – ιοί, αλλεργίες, βακτηρίδια, μύκητες, περιβαλλοντικοί μολυσματικοί παράγοντες έχουν αναφερθεί ως αίτια.
Πώς οι πολύποδες επηρεάζουν τους παραρρίνιους κόλπους;
Οι πολύποδες μπορεί να σχηματιστούν από μόνοι τους στη μύτη ή στους παραρρίνιους κόλπους. Όταν εμφανίζονται στη μύτη, μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη. Καθώς οι πολύποδες αυξάνονται σε μέγεθος, η επικοινωνία της μύτης και των παραρρινίων κόλπων επιδεινώνεται ή διακόπτεται πλήρως, με αποτέλεσμα την απόφραξη των παραρρινίων κόλπων και τη δημιουργία συμπτωμάτων χρόνιας ιγμορίτιδας.
Είναι οι ρινικοί πολύποδες καρκινογόνοι;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις σχηματισμοί. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να κρύβουν και κακοήθεια. Κάθε ασθενής μας που εμφανίζει ρινικούς πολύποδες, παρακολουθείται στο κέντρο μας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με ενδοσκόπηση ρινός. Η ενδοσκόπηση είναι μια ανώδυνη διαδικασία, που διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, κατά την οποία εξετάζουμε τους πολύποδες ενδελεχώς. Εάν υπάρχει υποψία κακοήθειας, προτείνουμε αξονική τομογραφία, ώστε να προσδιοριστούν ακριβώς οι διαστάσεις των πολυπόδων. Σ’αυτές τις περιπτώσεις, παίρνουμε μια μικρή βιοψία για την οριστική διάγνωση. Η βιοψία μπορεί να γίνει στο κέντρο μας ή σε κλινική, εξαρτάται από την περίπτωση.
Τι άλλο θα μπορούσε να είναι ένας πολύποδας ρινός ή παραρρίνιων κόλπων;
Για άλλη μια φορά, στις περισσότερες περιπτώσεις οι πολύποδες είναι καλοήθεις σχηματισμοί. Όμως, ένας εκπαιδευμένος ωτορινολαρυγγολόγος οφείλει να εξετάζει τους ασθενείς με πολύποδες, για να βεβαιωθεί ότι οι πολύποδες δεν παρουσιάζουν χαρακτηριστικά άλλου τύπου όγκου. Οι εγκεφαλοκήλες (κήλες έγκλειστες στο κρανίο) μπορεί να μοιάζουν με πολύποδα ρινικό ή παραρρίνιων κόλπων. Τα ανάστροφα θηλώματα είναι καλοήθη όγκοι με μια μικρή συχνότητα κακοήθειας, που επίσης μπορεί να μοιάζουν με τον κοινό πολύποδα. Άλλες βλάβες ομοιάζουσες με πολύποδες είναι το ρινοϊνωμα, που μπορεί να επεκτείνεται από το ρινοφάρυγγα στη μύτη, τα σαρκώματα, τα λεμφώματα, το αδενοκαρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.
Πόσο συνήθεις είναι οι πολύποδες;
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολύποδες παρουσιάζονται στο 1-4% των ανθρώπων του γενικού πληθυσμoύ.
Μερικοί ασθενείς είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν πολύποδες σε σχέση με κάποιους άλλους;
Υπάρχει αυξημένη συχνότητα των πολυπόδων σε μερικές ομάδες ασθενών. Ασθενείς με άσθμα και έλλειψη ανεκτικότητας στην ασπιρίνη, είναι πιο πιθανό να έχουν πολύποδες, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επίσης, ασθενείς με κυστική ίνωση και άλλες νόσους, όπως σύνδρομο Churg-Stauss, Σύνδρομο Δυσλειτουργίας Κροσσών, έχουν αυξημένη συχνότητα ρινικών πολυπόδων.
Πώς θα γνωρίζω αν έχω πολύποδες παραρρίνιων κόλπων; Τι συμπτώματα θα έχω αν έχω πολύποδες;
Πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι έχουν πολύποδες παραρρίνιων κόλπων. Άλλοι, έχουν πλήρη ρινική απόφραξη από την ογκώδη πολυποδίαση, που εμποδίζει όλη τη ροή του αέρα από τη μύτη και τη λειτουργία των παραρρίνιων κόλπων και έχουν επίγνωση της κατάστασης τους. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν: ρινική απόφραξη, μειωμένη αίσθηση όσφρησης (δεν μυρίζουν καλά) και παραρρινοκολπίτιδες. Στην ύπαρξη αυτών των συμπτωμάτων, θα πρέπει να επισκεφθείτε το κέντρο μας, όπου με τη χρήση ενδοσκοπίων, εύκολα και ανώδυνα, μπορούμε να αξιολογήσουμε την παρουσία πολυπόδων της ρινικής κοιλότητας.
Τι είναι ο αντροχοανοπολύποδας;
Ο αντροχοανοπολύποδας είναι καλοήθης όγκος, που έχει τα στελέχη του στο γναθικό κόλπο (την κοιλότητα αυτή που βρίσκεται κάτω από το μάτι). Οι πολύποδες αυτοί μεγαλώνουν, μέχρι να βγουν από τον κόλπο στη ρινική κοιλότητα. Σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί να μεγαλώσουν αρκετά και να παραμορφώσουν την ανατομία της γύρω περιοχής. Μόλις μεγαλώσουν μέσα στη χοάνη (το μονοπάτι μέσω του οποίου ο αέρας περνάει από τη μύτη στο λαιμό), τα συμπτώματα των ασθενών μπορεί να χειροτερέψουν, καθώς η ρινική αναπνοή γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Μερικές φορές, ο πολύποδας μπορεί να επεκταθεί σε όλη τη διαδρομή προς την απέναντι χοάνη και να εμποδίσει τη ρινική αναπνοή και από τις δύο πλευρές.
Ποια είναι η αντιμετώπιση των ρινικών πολυπόδων;
Η αντιμετώπιση των ρινικών πολυπόδων εξατομικεύεται στο κέντρο μας, ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς. Η θεραπεία μας μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική. Η φαρμακευτική θεραπεία των πολυπόδων της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων βασίζεται κυρίως στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες κάποιων σχημάτων, που χρησιμοποιούμε. Στη συνέχεια παρακολουθούμε τον ασθενή και βλέπουμε την εξέλιξη των πολυπόδων.
Σε μερικούς ασθενείς, στους οποίους ο όγκος των πολυπόδων είναι μεγάλος, ίσως να είναι αναγκαία η χειρουργική απομάκρυνση των πολυπόδων, έτσι ώστε να επιτύχουμε σύντομα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης, σε αρκετούς ασθενείς με πολύποδες, οι παραρρίνιοι κόλποι έχουν αναπτύξει μια χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση και χρειάζεται να χειρουργηθούν, προκειμένου να επιστρέψει η μύτη στη φυσιολογική της λειτουργία.
Αν οι πολύποδες θεραπευτούν, η αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης επανέρχονται;
Σε μεγάλο ποσοστό ασθενών με ανοσμία (μειωμένη αίσθηση της όσφρησης), η μείωση του μεγέθους του πολύποδα (είτε με φάρμακα, είτε με επέμβαση), μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της όσφρησης.
Αν οι πολύποδες θεραπευτούν, η ρινική αναπνοή και συμφόρηση βελτιώνονται;
Το σύνολο των ασθενών μας βλέπει άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων τους, από τη πρώτη μέρα μετά το χειρουργείο. Η συμφόρηση υποχωρεί και η αναπνοή γίνεται φυσιολογική. Στο κέντρο μας, με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές της λειτουργικής ενδοσκοπικής χειρουργικής, καταφέρνουμε με τη βοήθεια των ενδοσκοπίων και της κάμερας υψηλής ευκρίνειας (ΗD) να καθαρίσουμε πλήρως τους πολύποδες από τη μύτη και τους παραρρίνιους κόλπους, έτσι ώστε να μην ξαναεμφανιστούν. Ακολουθεί τακτική μετεγχειρητική παρακολούθηση, για να βεβαιωθούμε για την καλή πορεία της υγείας των ασθενών μας.