Τηλεφωνήστε μας
210 4000405

Αλλεργική ρινίτιδα

Αλλεργική ρινίτιδα θεραπείαΑλλεργική ρινίτιδα. Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία.

Τι είναι η αλλεργική ρινίτιδα;

Λέγοντας αλλεργική ρινίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή της μύτης, μετά από έκθεση του ασθενούς σε αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος, στα οποία έχει ευαισθητοποιηθεί. Προκαλείται με τη μεσολάβηση ΙgΕ ανοσοσφαιρινών.
Η συχνότητά της αφορά το 10% του πληθυσμού, ενώ το ποσοστό  αυτό διαρκώς αυξάνεται τα τελευταία 30 χρόνια. Υπάρχει κληρονομικότητα σε ποσοστό 30% όταν πάσχει ο ένας γονέας και 50% όταν πάσχουν και οι δύο.
Η αλλεργική ρινίτιδα ταξινομείται σε διαλείπουσα, όταν διαρκεί λιγότερο από 4 ημέρες την εβδομάδα ή 4 συνεχόμενες εβδομάδες το έτος και εμμένουσα όταν διαρκεί περισσότερο από 4 ημέρες την εβδομάδα και για περισσότερους από 4 μήνες. Επίσης χωρίζεται σε ήπια, όταν δεν προκαλεί ενόχληση στον ύπνο, στις καθημερινές δραστηριότητες, στον αθλητισμό, στην εργασία, στο σχολείο (τα συμπτώματα είναι παρόντα, αλλά όχι ενοχλητικά) και μέτρια ή σοβαρή, όταν ένα ή παραπάνω συμπτώματα είναι παρόντα (διαταραχή στον ύπνο, διαταραχή στις καθημερινές δραστηριότητες, στον αθλητισμό, στην εργασία, στο σχολείο, ενοχλητικά συμπτώματα).

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας;

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι: η ρινική συμφόρηση και απόφραξη της μύτης (μπούκωμα), η καταρροή με υδαρείς ρινικές εκκρίσεις, οι πταρμοί ή φταρνίσματα και ο κνησμός στη μύτη, μετά την έκθεση στο αλλεργιογόνο.
Συχνά συνυπάρχει κνησμός στο φάρυγγα και την υπερώα, βήχας, βράγχος φωνής, ξηρότητα του βλεννογόνου του στόματος και του φάρυγγα. Πολλές φορές, συνοδεύεται με συμπτώματα από τα μάτια, όπως κνησμό, δακρύρροια, ερυθρότητα.
Σε αρκετές περιπτώσεις, η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε ωτίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα, λαρυγγίτιδα, ρινοφαρυγγίτιδα, ρινικούς πολύποδες, άσθμα. Yπολογίζεται ότι το 30% των ασθενών με άσθμα πάσχουν ταυτόχρονα από αλλεργική ρινίτιδα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας;
Στο Κέντρο μας γίνεται μεθοδική διερεύνηση της αλλεργικής ρινίτιδας, ξεκινώντας με αναλυτικό ιστορικό, που μπορεί να μας προσανατολίσει σε ένα βαθμό ως προς τα αίτια της. Ακολουθεί η ωτορινολαρυγγολογική κλινική εξέταση. Μέσω ενός εύκαμπτου ενδοσκοπίου ελέγχουμε τη ρινική κοιλότητα, το ρινοφάρυγγα, φάρυγγα και λάρυγγα με ανώδυνο τρόπο.  Σε περίπτωση συμπτωμάτων από τα αυτιά, εκτελούμε τυμπανόγραμμα, προσδιορισμό ηχητικών αντανακλαστικών και ακοόγραμμα. Στη συνέχεια  γίνονται οι απαραίτητες ειδικές αλλεργιολογικές εξετάσεις. Συγκεκριμένα, πραγματοποιούμε τις ενδοεπιδερμικές δοκιμασίες νυγμού (prick tests), με αλλεργιογόνα εκχυλίσματα. Σε όποιες περιπτώσεις δεν είναι σαφή τα αποτελέσματα, διενεργούμε σε συνεργασία με βιοπαθολόγο αιματολογικές εξετάσεις με τη  μέθοδο της ραδιοαλλεργοπροσροφητικής δοκιμασίας RAST.

τεστ για αλλεργική ρινίτιδαΠώς γίνονται τα δερματικά τεστ αλλεργίας;

Τα δερματικά τεστ αλλεργίας αποτελούν το βασικό τεστ, για να επιβεβαιωθεί η αλλεργική αντίδραση. Μέσω αυτών γίνεται η εισαγωγή του αλλεργιογόνου στον οργανισμό από μία σχισμή του δέρματος. Στο Κέντρο μας, αυτό επιτυγχάνεται με ανώδυνο τρόπο, μέσω ενός ανώδυνου τσιμπήματος με λεπτή ακίδα μήκους 1 χιλιοστού. Η ακίδα είναι κατασκευασμένη, έτσι ώστε μόνο να τσιμπάει, χωρίς να διεισδύει τραυματικά στο δέρμα. Τα αλλεργιογόνα που παρασύρονται από την ακίδα, έρχονται σε επαφή με τα μαστοκύτταρα, που υπάρχουν κάτω από την επιδερμίδα. Τα ήδη ευαισθητοποιημένα, προς κάποιο αλλεργιογόνο άτομα, έχουν συνθέσει ειδικά  IgE αντισώματα, που είναι προσκολλημένα στις επιφάνειες των μαστοκυττάρων. Η σύνδεση δύο μορίων IgE με ένα μόριο αλλεργιογόνου πάνω στα μαστοκύτταρα, πυροδοτεί την απελευθέρωση κοκκίων που περιέχονται στα μαστοκύτταρα.
Τα αλλεργιογόνα  που χρησιμοποιούμε, συντηρούνται με γλυκερόλη σε σταγονομετρικά φιαλίδια. Πρόκειται για εκείνα που συναντάμε συχνότερα, όπως εκχυλίσματα γυρεόκκοκων αγρωστώδων, δέντρων, ακάρεων της σκόνης του σπιτιού, μυκήτων.
Οι ασθενείς δεν θα πρέπει να έχουν πάρει κάποιο αντισταμινικό 1 εβδομάδα πριν από την δοκιμασία. Οι δοκιμασίες γίνονται στην εσωτερική επιφάνεια του πήχεως ή σε όποια άλλη περιοχή δέρματος. Οι σταγόνες τοποθετούνται σε απόσταση 2.5cm η μία από την άλλη.

Τι επιπλοκές μπορεί να παρουσιάσει η αλλεργική ρινίτιδα;

Η αλλεργική ρινίτιδα αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει ιγμορίτιδα, οξεία μέση ωτίτιδα,  εκκριτική ωτίτιδα, παπαρρινοκολπίτιδα, ρινοφαρυγγίτιδα. Η μη έγκαιρη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας ενοχοποιείται επίσης και για την ανάπτυξη του άσθματος και την ύπαρξη λοιμώξεων στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Η ύπαρξη επίσης των ρινικών πολυπόδων σχετίζεται με την ύπαρξη αλλεργικής ρινίτιδας.

Ποια είναι η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας;

Η θεραπεία βασίζεται στην αποφυγή των αλλεργιογόνων, που προκαλούν τα συμπτώματα. Στο Κέντρο μας ερμηνεύουμε τα αποτελέσματα των αλλεργικών τεστ και προτείνουμε αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, έτσι ώστε να πετύχουμε μια πρώτη βελτίωση χωρίς τη χρήση φαρμάκων.
Τα έντονα συμπτώματα αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά με τη χρήση σκευασμάτων από τη μύτη και το στόμα. Τα αντιισταμινικά δίνονται από το στόμα και εμποδίζουν τη δράση της ισταμίνης, το βασικό μεσολαβητή της αλλεργικής αντίδρασης, περιορίζοντας έτσι τα συμπτώματα της αλλεργίας.
Τα ρινικά σκευάσματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες τα αποσυμφορητικά και τα κορτοζονούχα.

ανοσοθεραπεία αλλεργικής ρινίτιδαςΤι είναι η ανοσοθεραπεία και πότε εφαρμόζεται;
Η ανοσοθεραπεία είναι η μοναδική αιτιολογική, αλλά και ριζική θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας που εφαρμόζουμε και σκοπεύουμε μέσω αυτής στην απαλλαγή του ασθενούς μας από την αλλεργική ρινίτιδα. Στοχεύουμε στην εξάλειψη της ευαισθητοποίησης του ατόμου στο αλλεργιογόνο, που είναι υπεύθυνο για τα συμπτώματά του. Γι’ αυτό και την εφαρμόζουμε, μετά τη διερεύνηση της πάθησης με τα ειδικά αλλεργικά τεστ που πραγματοποιούμε στο Κέντρο μας και αφού εντοπισθούν τα αίτια. Είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 85% των ασθενών μας που υποβάλλονται σ’ αυτή, ανακουφίζονται μακροχρόνια από τα αλλεργικά τους συμπτώματα. Επίσης, επιτυγχάνεται σημαντική μείωση της πιθανότητας εμφάνισης αλλεργικού άσθματος. Η ανοσοθεραπεία γίνεται με υπογλώσσιες σταγόνες, που τοποθετεί ο ασθενής κάτω από τη γλώσσα του με πολύ καλά αποτελέσματα ή με υποδόριες ενέσεις. Η θεραπεία περιλαμβάνει μικρές δόσεις αλλεργιογόνου, προκειμένου να απευαισθητοποιηθεί σταδιακά ο οργανισμός από το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο, δηλαδή να αρχίσει να το “ανέχεται”, όλο και περισσότερο.