Τηλεφωνήστε μας
210 4000405

Σωληνάκια στα αυτιά

Σωληνάκια στα αυτιά

Τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού ( σωληνάκια στα αυτιά ) σε χρόνια δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας (εκκριτική ωτίτιδα).

Πρόκειται για μία πάθηση στο μέσο αυτί, πίσω δηλαδή από το τύμπανο, κατά την οποία, λόγω της διαταραχής της διάνοιξης της ευσταχιανούς σάλπιγγας, προκαλείται διαταραχή του αερισμού και υποπίεση στο μέσο αυτί. Αυτό έχει σαν συνέπεια να δημιουργείται οίδημα στο βλεννογόνο του μέσου αυτιού με συλλογή υγρού, χωρίς κλινικά συμπτώματα, όπως ο πόνος και ο πυρετός.

Παρατηρείται κυρίως στα παιδιά  προσχολικής και σχολικής ηλικίας και σπάνια στους ενήλικες.

Στα παιδιά συνήθως η νόσος είναι ασυμπτωματική. Ανακαλύπτεται από τους γονείς τους, με πιο τυπικό παράδειγμα το ότι τα παιδιά δυναμώνουν την τηλεόραση σε βαθμό ενοχλητικό ή ρωτούν τους γονείς «τι είπαν» ή από άλλα άτομα και κυρίως από τους δασκάλους τους. Οι ενήλικες αναφέρουν αίσθημα πληρότητας ώτων, εμβοές ακόμη και βαρηκοΐα, κάτι το οποίο δεν μπορούν να περιγράψουν τα παιδιά.

Στο κέντρο μας  πραγματοποιούμε, με τον εξειδικευμένο εξοπλισμό που διαθέτουμε, πλήρη ΩΡΛ κλινική εξέταση με ωτομικροσκόπηση, ακοολογικό έλεγχο με ακοόγραμμα, τυμπανόγραμμα, ηχητικά αντανακλαστικά και ενδοσκόπηση ρινός-ρινοφάρυγγα με εύκαμπτο ενδοσκόπιο.

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Η θεραπεία μας είναι αρχικά συντηρητική, με χορήγηση οδηγιών και φαρμακευτικών σκευασμάτων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.  Στη συνέχεια εάν το υγρό δεν υποχωρήσει, πραγματοποιούμε μυριγγοτομή και τοποθετούμε σωληνίσκο αερισμού – σωληνάκια στα αυτιά. Χρησιμοποιούμε τύπο σωληνίσκου, που αποβάλλεται μόνος του σε έξι μήνες με ένα χρόνο.