Τηλεφωνήστε μας
210 4000405

Αμυγδαλίτιδα – Αμυγδαλές -Αμυγδαλεκτομή

 

Οι αμυγδαλές αποτελούν κομμάτι του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα μας βοηθά στην καταπολέμηση των μικροβίων, που προκαλούν τις λοιμώξεις. Στην πραγματικότητα, οι αμυγδαλές βοηθούν το σώμα μας να μάθει να αναγνωρίζει τα διαφορετικά είδη μικροβίων, ώστε να μπορούμε να τα καταπολεμούμε καλύτερα.

 

Παρακάτω παραθέτουμε μερικές ερωτήσεις, που συναντάμε συχνότερα και τις απαντήσεις τους:

 

Τι είναι η αμυγδαλίτιδα;

 Πρόκειται για παθήση των παρίσθμιων αμυγδαλών του παιδιού. Η οξεία αμυγδαλίτιδα, στις περισσότερες περιπτώσεις, αρχίζει ως ιογενής λοίμωξη και στη συνέχεια ακολουθεί επιλοίμωξη από βακτήρια. Τα συμπτώματα στις αμυγδαλές είναι έντονος πόνος στο λαιμό, που πολλές φορές ακτινοβολεί στο αυτί, πυρετός, ρίγος και διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό.

Η χρόνια αμυγδαλίτιδα οφείλεται σε χρόνια φλεγμονή ή στο σχηματισμό μικροαποστημάτων στις αμυγδαλές. Χαρακτηρίζεται από επανειλημμένα επεισόδια αμυγδαλίτιδας, πόνο στο λαιμό, κακοσμία του στόματος και διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό.

 

Πότε απαιτείται  να γίνει αμυγδαλεκτομή στα παιδιά;

 

Σήμερα, ο συνήθης λόγος για αμυγδαλεκτομή στα παιδιά, είναι η σωστή αναπνοή και ο καλύτερος ύπνος. Σε μερικά παιδιά, οι αμυγδαλές γίνονται πάρα πολύ μεγάλες. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, αλλά συνήθως δεν γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει στο συγκεκριμένο παιδί. Αν οι αμυγδαλές μεγαλώσουν τόσο πολύ μπορεί μερικώς,  να δυσχεράνουν  την αναπνοή του παιδιού κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό προκαλεί έναν ανήσυχο ύπνο, ο οποίος καταλήγει σε ελλιπή συγκέντρωση του παιδιού κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλαγή συμπεριφοράς και μερικές φορές έντονη υπνηλία. Φαινόμενο  γνωστό και ως υπνική άπνοια. Αφαιρώντας τις αμυγδαλές (συχνά μαζί με τα κρεατάκια) η αναπνοή βελτιώνεται και το πρόβλημα επιλύεται ολοκληρωτικά στο σύνολο των παιδιών, που χειρουργούμε.

 

Ένας άλλος λόγος, που θέτουμε την ένδειξη της αμυγδαλεκτομής είναι οι συχνές λοιμώξεις στο λαιμό, δηλαδή οι αμυγδαλίτιδες. Βέβαια αφαιρώντας τις αμυγδαλές, δεν αποτρέπουμε ένα απλό κρυολόγημα ή ίωση, σίγουρα όμως απαλλάσσουμε τα παιδιά  οριστικά από τις αμυγδαλίτιδες.

 

Αν αφαιρεθούν οι αμυγδαλές το ανοσοποιητικό σύστημα θα είναι πιο αδύναμο;

Οι αμυγδαλές είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του ανοσοποιητικού μας συστήματος, το οποίο έχει πολλούς  άλλους τρόπους ακόμη  να αναγνωρίζει τα μικρόβια. Δεν έχει παρατηρηθεί  αύξηση της νοσηρότητας σε παιδιά που έχουν αφαιρέσει τις αμυγδαλές, σε σχέση με εκείνα που τις έχουν κρατήσει. Στην πραγματικότητα, με την αμυγδαλεκτομή τα παιδιά αρρωσταίνουν λιγότερο, διότι έχουν απαλλαγεί από τον κίνδυνο του στρεπτόκοκκου.

 

Τι είδους νάρκωση απαιτείται για το χειρουργείο της αμυγδαλεκτομής;

 

Η αμυγδαλεκτομή μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία. Στα παιδιά συνήθως επιλέγουμε τη γενική αναισθησία, λόγω της αδυναμίας συνεργασίας του παιδιού με τοπική και της καλύτερης παρακολούθησής του κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

 

Πώς γίνεται η αμυγδαλεκτομή;

 

Η αμυγδαλεκτομή είναι μια χειρουργική διαδικασία. Τις αμυγδαλές τις αφαιρούμε μέσω του στόματος, χωρίς ορατές ουλές μετά  το χειρουργείο. Η επέμβαση περιλαμβάνει την ολική αφαίρεση και των δύο αμυγδαλών και της κάψας που τις περιβάλει.

Αυτό μπορεί να γίνει  με πολλά μέσα, εμείς επιλέγουμε τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων ή laser, ώστε αφαιρώντας τις αμυγδαλές να μπορούμε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε και την αιμορραγία. Το παιδί κοιμάται και δεν καταλαβαίνει απολύτως τίποτα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και οι αμυγδαλές αφαιρούνται ολόκληρες, με αποτέλεσμα να μην εμφανιστούν ποτέ ξανά προβλήματα. Με τις σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζουμε, ο μετεγχειρητικός πόνος στο παιδί είναι ο ελάχιστος και η αφαίρεσή τους γίνεται με ασφάλεια.

 

 

Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι στην αφαίρεση των αμυγδαλών;

 

Γενικά είναι μια ασφαλής διαδικασία . Αρκεί να είναι έμπειρος ο χειρουργός και να έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει καλά και τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων, ώστε αν απαιτηθεί, να μπορεί  να εφαρμόσει συνδυασμό διάφορων τεχνικών.

 

Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και αδενοτομή;

 

Βεβαίως. Έτσι καταφέρνουμε ταυτόχρονα με ελάχιστο επιπλέον χειρουργικό χρόνο να επιλύσουμε και το πρόβλημα της υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων.  Επίσης αν απαιτείται, μπορούμε να κάνουμε μυριγγοτομή και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού.