Τηλεφωνήστε μας
210 4000405

Υπνικές – άπνοιες

Υπνικές - άπνοιες

Η υπνική άπνοια είναι μια σοβαρή κατάσταση για την υγεία του πάσχοντα που χαρακτηρίζεται από διακοπή της αναπνοής κατά τον ύπνο για κάποια δευτερόλεπτα. Διακρίνεται στην αποφρακτική υπνική άπνοια που συναντάται σ’ ένα ποσοστό 85% και την κεντρική .

Η αποφρακτική χαρακτηρίζεται από διακοπή της παροχής του αέρα από τον ανώτερο αεραγωγό όταν λόγω δυσχέρειας της αναπνοής από την μύτη και χαλάρωσης των μυών του φάρυγγα του ουρανίσκου και της σταφυλής προκαλείται εργώδης θορυβώδης και διακοπτόμενη αναπνοή.

Η κεντρική συναντάται όταν γίνεται διακοπή της αναπνοής με διακοπή της αναπνευστικής προσπάθειας.

Τα σημαντικότερα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής είναι υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, μείωση της διανοητικής λειτουργίας και της μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης. Από τα επανειλημμένα επεισόδια άπνοιας εμφανίζονται αυξημένα καρδιαγγειακά προβλήματα όπως υπέρταση, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακές αρρυθμίες. Επίσης οι ασθενείς παρουσιάζουν αυξημένα ατυχήματα και μειωμένη επίδοση στην εργασία , λόγω της υπνηλίας, σεξουαλική ανικανότητα και κατάθλιψη.

Γίνεται μελέτη των απνοιών με την πολυυπνογραφική μελέτη. Θεραπευτικώς η αντιμετώπιση μπορεί να είναι χειρουργική ή μη χειρουργική με την εφαρμογή ειδικών προθέσεων ή συσκευής παροχής συνεχόμενης θετικής πίεσης αέρα μέσω ρινικής μάσκας.

Χειρουργικά γίνεται μια μεγάλη γκάμα ΩΡΛ επεμβάσεων που στόχο έχουν να διευρύνουν την δίοδο του αέρα από τον στοματοφάρυγγα και την ρινική κοιλότητα. Η επέμβαση  γίνεται με τη βοήθεια νέων τεχνικών με laser(CO2) ή ραδιοσυχνότητες. Είναι ανώδυνη και συνήθως δεν απαιτεί νοσηλεία.