Τηλεφωνήστε μας
210 4000405

Οίδημα του Reinke (Πολυποειδής εκφύλιση)

Οίδημα του ReinkeΤι είναι το οίδημα του Reinke;

Το οίδημα του Reinke ονομάζεται επίσης πολυποειδής χορδίτιδα. Πρόκειται για εκτετεμένο οίδημα της ανώτερης επιφάνειας της μεμβράνης των φωνητικών χορδών (περιοχή Reinke), που είναι υπεύθυνη για την  ομαλή λειτουργία  της φωνής. Εμφανίζεται κυρίως σε καπνιστές και υποστηρίζεται ότι είναι αποτέλεσμα της θερμικής βλάβης των φωνητικών χορδών, από την επαναλαμβανόμενη έκθεσή τους στον εισπνεόμενο καπνό των τσιγάρων. Ενοχοποιείται επίσης και η κατάχρηση της φωνής μετά από συνεχόμενη φώνηση.
Το οίδημα του Reinke δεν αποτελεί προκαρκινική κατάσταση, αλλά ένδειξη ότι οι φωνητικές χορδές έχουν υποστεί κάποια βλάβη και χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση. Στο Κέντρο μας εκτελούμε πλήρη έλεγχο του λάρυγγα με σύγχρονα ενδοσκόπια και καταγραφή της εικόνας με κάμερα υψηλής ανάλυσης, η οποία δίδεται στον ασθενή. Έτσι μπορούμε να την συγκρίνουμε στον επανέλεγχο που πραγματοποιούμε.

Ποια είναι τα συμπτώματα του οιδήματος του Reinke;

Το οίδημα του Reinke προκαλεί μια χαρακτηριστική φωνή, σημαντικά χαμηλής συχνότητας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του οιδήματος στην επιφάνεια της μεμβράνης, η οποία αυξάνει σε όγκο και δονείται λιγότερο καλά. Λόγω του ότι η αλλοιωμένη φωνή είναι χαμηλής συχνότητας, το οίδημα του Reinke γίνεται ευκολότερα αντιληπτό στις γυναίκες από ότι στους  άνδρες, οι οποίοι φυσιολογικά έχουν πιο βραχνή φωνή.
Μερικές φορές το οίδημα του  Reinke μπορεί να είναι τόσο έντονο, ώστε να δυσκολεύει την αναπνοή. Αρχικά, η αναπνευστική δυσχέρεια παρατηρείται κατά την έντονη άσκηση, αργότερα όμως μπορεί να εμφανίζεται και στην ηρεμία ή τον ύπνο, δημιουργώντας υπνική άπνοια. Η υπνική άπνοια χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα, παρατεταμένα επεισόδια διακοπής της αναπνοής, κατά τη διάρκεια του ύπνου.

οίδημα του ReinkeΠοια είναι η εικόνα του οιδήματος του Reinke;

Οι φωνητικές χορδές με οίδημα Reinke εμφανίζονται διογκωμένες σε όλο το μήκος τους. Η διόγκωση μπορεί να είναι ασύμμετρη, να αφορά τη μία ή και τις δύο φωνητικές χορδές. Γενικά, η εικόνα των φωνητικών χορδών μπορεί να παρομοιαστεί με μπαλόνια γεμάτα με νερό.

 

 

Πώς θεραπεύεται το οίδημα του Reinke; 

Αρχικά προτείνουμε αποφυγή των αιτιών, που προκαλούν το οίδημα του Reinke. Έτσι, η διακοπή του καπνίσματος είναι πρωταρχικής και επιτακτικής σημασίας. Επίσης, προτείνουμε την αποφυγή έντονης φώνησης και δίνουμε οδηγίες στον ασθενή για το πώς θα πρέπει να μιλάει στο εξής. Συνήθως δίνουμε και φαρμακευτική αγωγή.  Αν πρόκειται για πρώιμες περιπτώσεις οιδήματος Reinke, ενδέχεται να βελτιωθούν και να μην απαιτηθεί περαιτέρω παρέμβαση. Βέβαια, στις προχωρημένες και χρόνιες περιπτώσεις δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο, οπότε η μόνη επιλογή είναι το χειρουργείο Μικρολαρυγγοσκόπησης (μικροχειρουγική λάρυγγα).

Πώς γίνεται το χειρουργείο Μικρολαρυγγοσκόπησης του οιδήματος του Reinke;

Το χειρουργείο του οιδήματος Reinke γίνεται με γενική αναισθησία, με τη βοήθεια χειρουργικού μικροσκοπίου και ειδικών εργαλείων μικροχειρουργικής. Αυτό μας βοηθά να έχουμε μεγάλη ακρίβεια στους χειρισμούς, που πρέπει να γίνουν. Συνήθως χρησιμοποιούμε το Laser για να πετύχουμε ταυτόχρονα μεγάλη ακρίβεια στην τομή και αιμόσταση. Για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην φώνηση απαιτείται εμπειρία του χειρουργού. Επίσης, απαιτείται αφαίρεση μικρής λωρίδας του επιθηλίου των φωνητικών χορδών με σύγχρονη αναρρόφηση του υποβλεννογόνιου βλεννώδους εκκρίματος μονόπλευρα ή αμφοτερόπλευρα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται, ώστε να μην αφαιρεθεί μεγάλο τμήμα της βασικής στιβάδας, διότι η φωνητική χορδή χάνει την ελαστικότητά της. Μετά την επέμβαση, διορθώνεται η χροιά της φωνής και εξαλείφονται τα αναπνευστικά προβλήματα.