Τηλεφωνήστε μας
210 4000405

Φωνητικά κομβία ( γνωστά και ως Οζοι – κάλοι φωνητικών χορδών )

 

Τα φωνητικά κομβία ή αλλιώς όζοι ή κάλοι των φωνητικών χορδών οφείλονται στο χρόνιο τραυματισμό των φωνητικών χορδών από κατάχρηση ή ακατάλληλη χρήση της φωνής. Στους τραγουδιστές εμφανίζονται μετά από ακατάλληλη τεχνική φώνησης στις χαμηλές συχνότητες.

Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι το βράγχος φνωνής και η διπλοφωνία. Πολλές φορές υπάρχει ένα αίσθημα ξηρότητας και ξένου σώματος στο λαιμό.

Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας πραγματοποιείται ενδοσκόπηση του λάρυγγα και καταγραφή της εικόνας για σύγκριση μετά την θεραπεία.

Η αντιμετώπισή τους περιλαμβάνει φαρμακευτική θεραπεία, λογοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση ή συνδυασμό των ανωτέρω. Η επέμβαση πραγματοποιείται με χειρουργικό μικροσκόπιο και ειδικά εργαλεία μικροχειρουργικής, ή με τη χρήση laser(CO2).

 

 

Παρακάτω παραθέτουμε τις ερωτήσεις που συναντάμε συχνότερα και τις απαντήσεις τους:

 

Πώς παράγεται η φωνή;

 

Η φωνή παράγεται στο λάρυγγα, ο οποίος βρίσκεται στο λαιμό πίσω από το μήλο του Αδάμ. Η φωνή  παράγεται από τη δόνηση των φωνητικών χορδών, που βρίσκονται στο λάρυγγα. Κατά τη φώνηση (ή κατά την παραγωγή του ήχου), οι φωνητικές χορδές είναι  φυσιολογικά κλειστές και δονούνται από τον αέρα που προέρχεται από τους πνεύμονες. Πρόκειται για μια εύκολη και ξεκούραστη διαδικασία.

 

Πώς σχηματίζονται οι κάλοι των φωνητικών χορδών;

 

κάλοι φωνητικών χορδώνΤα κομβία αναπτύσσονται λόγω κακής χρήσης των φωνητικών χορδών. Μοιάζουν με κάλους. Συνήθως σχηματίζονται και στις δύο χορδές, αλλά περιστασιακά εντοπίζονται μόνο στη μία φωνητική χορδή. Αν τα φωνητικά κομβία σχηματιστούν, τότε οι φωνητικές χορδές δεν κλείνουν πλήρως, ποσότητα αέρα διαφεύγει,  με αποτέλεσμα την μη φυσιολογική φωνή, με βραχνάδα και τραχύτητα.

Η κακή χρήση της  φωνής μπορεί να προκαλέσει το κλείσιμο των φωνητικών χορδών με υπερβολική δύναμη. Εφόσον συμβεί αυτό, μια μικρή κόκκινη κηλίδα παρατηρείται στην άκρη των φωνητικών χορδών. Τελικά αναπτύσσεται ένα σαφές κύρτωμα (γνωστό ως κομβίο, όζος ή κάλος) στο πρόσθιο τμήμα των φωνητικών χορδών, σημείο, στο οποίο συμβαίνει η μέγιστη δόνηση. Τα  φωνητικά κομβία ( όζοι φωνητικών χορδών) μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος από μικρά, έως μεγαλύτερα. Τα πρώτα συμπτώματα των φωνητικών κομβίων είναι η αλλαγή της φωνής σε βραχνή και τραχιά.

 

 

 

Ποια είναι τα αίτια των φωνητικών κομβίων;

 

Τα κομβία προκαλούνται από κακή χρήση ή κατάχρηση της φωνής και συνεπώς και των φωνητικών χορδών. Η κακή χρήση περιλαμβάνει:

 • Τη χρήση μιας λάθους έντασης ή τόνου
 • Την κακή χρήση της αναπνοής για ομιλία ή τραγούδι
 • Τον συχνό καθαρισμό του λαιμού
 • Χρόνιες λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού ή αλλεργίες
 • Κάπνισμα
 • Παθητικό κάπνισμα
 • Ατμοσφαιρική ρύπανση

Ένας ή περισσότεροι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν το σχηματισμό κομβίων.

 

 

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που έχουμε βραχνάδα στη φωνή;

 

Σε περίπτωση που η βραχνάδα επιμένει περισσότερο από 10 μέρες, θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας.  Στην κλινική μας εξέταση θα εξετάσουμε τον λάρυγγα με εύκαμπτο ενδοσκόπιο για την αναζήτηση της αιτίας. Πρόκειται για μία ανώδυνη εξέταση που μας δίνει εικόνα, μέσω μιας κάμερας, των φωνητικών χορδών και της κινητικότητάς τους. Έτσι μπορούμε να διαπιστώσουμε, τι προκαλεί τη βραχνάδα και δίνουμε την κατάλληλη θεραπεία.

 

Ποια είναι η αντιμετώπιση των κάλων των φωνητικών χορδών;

Ο σκοπός της θεραπείας είναι ο προσδιορισμός και η εξάλειψη της κακής χρήσης της φωνής, καθώς και να μάθουμε πώς να χρησιμοποιούμε σωστά και αποτελεσματικά τη φωνή. Ο περιορισμός  της κακής χρήσης, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία του σχηματισμού κομβίων, θα πρέπει να είναι η βάση κάθε μεθόδου αντιμετώπισης των κομβίων. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι τα περισσότερα κομβία σχηματίζονται κατόπιν χρόνιας κατάχρησης της φωνής. Τα κομβία δεν εμφανίζονται σε μια νύχτα και δεν εξαφανίζονται σε μια νύχτα. Η αποφυγή της κατάχρησης της φωνής, θα πρέπει να αφορά μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι 1-2 εβδομάδες για να είναι αποτελεσματική.

Η φαρμακευτική αγωγή συμπληρώνει τα ανωτέρω μέτρα. Αυτή θα πρέπει να γίνεται σωστά για να υπάρξει αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που το πρόβλημα επιμένει, το αντιμετωπίζουμε χειρουργικά με την μικροχειρουργική των φωνητικών χορδών, με τη βοήθεια μικροσκοπίου και laser.

 

Πώς γίνεται το χειρουργείο των φωνητικών χορδών με laser;

Το χειρουργείο των φωνητικών χορδών γίνεται με γενική αναισθησία. Αυτό είναι απαραίτητο, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο των φωνητικών χορδών. Επίσης χρησιμοποιούμε μικροσκόπιο, για να μπορούμε να κάνουμε με μεγάλη ακρίβεια χειρισμούς στις φωνητικές χορδές. Συνήθως χρησιμοποιούμε και το laser, το οποίο μας βοηθά να πραγματοποιούμε τομές με μεγάλη ακρίβεια, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα και αιμόσταση. Το αποτέλεσμα είναι άριστο, η φωνή επανέρχεται πλήρως και μετά το χειρουργείο δεν έχουμε καθόλου πόνο. Ο ασθενής μετά από κάποιες ώρες πηγαίνει στο σπίτι του, το μόνο που χρειάζεται είναι αφωνία για μια εβδομάδα.

 

Ποια είναι η πρόληψη στη δημιουργία των όζων των φωνητικών χορδών;

 

 Οζοι φωνητικών χορδών

Το πρώτο βήμα είναι  να προσδιορίσετε τις καταχρήσεις της φωνής και να καταγράψετε τη συχνότητα καθεμίας. Είναι συχνά αναγκαίο να καθιερώσετε μια σειρά από κανόνες, που θα πρέπει να εφαρμόσετε. Αυτοί οι κανόνες μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Αποφυγή καπνίσματος. Ο καπνός επιδεινώνει το πρόβλημα ακόμη και σε μικρή ποσότητα.
 • Αποφυγή δυνατής ομιλίας, καυγάδων, κραυγών.
 • Αποφυγή καθαρίσματος του λαιμού. Αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας συνήθειας από ένα παλιό κρυολόγημα.
 • Πίνεται άφθονο νερό, περιορίστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και καφέ.

Θυμηθείτε, ότι πριν απ’ όλα αυτά, θα πρέπει πρώτα να γίνει ο έλεγχος των φωνητικών χορδών με ενδοσκόπιο λάρυγγα, για την έγκαιρη διάγνωση της αιτίας που προκαλεί βραχνάδα.