Τηλεφωνήστε μας
210 4000405

Αμυγδαλές | Αφαίρεση με Laser

Αμυγδαλίτιδα - ΑμυγδαλέςΟξεία και χρόνια αμυγδαλίτιδα.

Πρόκειται για παθήσεις των παρίσθμιων αμυγδαλών, οι οποίες σχηματίζονται από λεμφικό ιστό.

Η οξεία αμυγδαλίτιδα στις περισσότερες περιπτώσεις αρχίζει ως ιογενής λοίμωξη και στη συνέχεια ακολουθεί επιλοίμωξη από βακτήρια. Τα συμπτώματα είναι έντονος πόνος στο λαιμό, που πολλές φορές ακτινοβολεί στο αυτί, πυρετός, ρίγος και διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό.

Η εξέταση στις αμυγδαλές περιλαμβάνει πλήρη ωτορινολαρυγγική εξέταση για τον αποκλεισμό άλλων συνυπάρχουσων καταστάσεων ή κάποιων επικίνδυνων επιπλοκών (περιαμυγδαλικό,  οπισθοφαρυγγικό ή πλαγιοφαρυγγικό απόστημα), που μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη του αεραγωγού και της αναπνοής. Στην συνέχεια ακολουθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Η χρόνια αμυγδαλίτιδα οφείλεται σε χρόνια φλεγμονή ή το σχηματισμό μικροαποστημάτων στις αμυγδαλές. Χαρακτηρίζεται από επανειλημμένα επεισόδια αμυγδαλίτιδας, πόνο στο λαιμό, κακοσμία του στόματος και διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό.  Η εξέταση περιλαμβάνει λεπτομερές ιστορικό και πλήρη ωτορινολαρυγγική εξέταση. Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική, με αφαίρεση των αμυγδαλών με τη βοήθεια νέων τεχνικών, όπως ραδιοσυχνοτήτων ή εξάχνωσή τους με laser (CO2). Συνήθως δεν απαιτείται νοσηλεία και η διάρκεια της επέμβασης είναι 30 περίπου λεπτά.

Παρακάτω παραθέτουμε ερωτήσεις που συναντάμε συχνότερα και τις απαντήσεις τους:

Τι είδους νάρκωση απαιτείται για το χειρουργείο της αμυγδαλεκτομής;

 

Η αμυγδαλεκτομή μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία. Η επιλογή του είδους της ναρκώσεως εξαρτάται από την ηλικία του υποψηφίου για επέμβαση, το σύνολο των γενικότερων προβλημάτων υγείας που πιθανότατα να υπάρχουν και τη δυνατότητά του να συνεργαστεί για την περίπτωση του χειρουργείου με τοπική αναισθησία.

 

Πώς γίνεται η αμυγδαλεκτομή;

Η αφαίρεση των αμυγδαλών είναι μια χειρουργική διαδικασία. Το χειρουργείο αυτό το πραγματοποιούμε  σε κλινική με τοπική ή γενική αναισθησία. Τις αμυγδαλές τις αφαιρούμε μέσω του στόματος, χωρίς ορατές ουλές μετά  το χειρουργείο.

Υπάρχουν δύο βασικοί μέθοδοι αμυγδαλεκτομής. Η πιο κοινή είναι η συμβατική  αμυγδαλεκτομή , η οποία περιλαμβάνει ολική αφαίρεση και των δύο αμυγδαλών και της κάψας που τις περιβάλλει.

Αυτό μπορεί να γίνει  με πολλά μέσα, εμείς επιλέγουμε τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων ή laser, ώστε αφαιρώντας τις αμυγδαλές να μπορούμε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε και την αιμορραγία. Το μεγαλύτερο όφελος της συμβατικής αμυγδαλεκτομής είναι ότι ο ασθενής κοιμάται και δεν καταλαβαίνει απολύτως τίποτα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Επίσης οι αμυγδαλές αφαιρούνται ολόκληρες, με αποτέλεσμα να μην εμφανιστούν ποτέ ξανά προβλήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την συμβατική αμυγδαλεκτομή είναι ότι ο πόνος μετεγχειρητικά διαρκεί 6-8 ημέρες και δυσκολεύει τον ασθενή στο φαγητό και το ποτό. Σε κάθε περίπτωση, με τις σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζουμε, ο πόνος είναι ο λιγότερο δυνατός και η αφαίρεσή τους γίνεται με ασφάλεια.

 

Πώς γίνεται η αφαίρεση των αμυγδαλών με laser και τοπική αναισθησία;

Με τη μέθοδο αυτή  δεν χρειάζεται  νάρκωση. Κάνουμε τοπική αναισθησία με τη βοήθεια κάποιου σπρέι και στη συνέχεια αφαιρούμε τις αμυγδαλές με το laser, χωρίς να υπάρχει καθόλου πόνος. Με τη μέθοδο αυτή, που ονομάζεται  ενδοκαψική (intracapsular) αμυγδαλοτομή, αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος των αμυγδαλών και απομένει ένα μικρό μέρος αυτών, ώστε να προστατεύεται ο λαιμός. Αυτό συνεπάγεται άμεση ανάρρωση και απουσία πόνου. Από την επόμενη μέρα ο χειρουργημένος επιστέφει κανονικά στις δραστηριότητες του, αφού δεν πονάει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τρώει συγκεκριμένα πράγματα για μια εβδομάδα.

 

Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι στην αφαίρεση των αμυγδαλών με laser;

 

Όχι, είναι τελείως ασφαλής σαν μέθοδος.  Αρκεί να είναι έμπειρος ο χειρουργός και να έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων. Επίσης, θα πρέπει να γνώριζει καλά και τις υπόλοιπες μεθόδους, ώστε να μπορεί αν απαιτηθεί να εφαρμόσει και κάποια άλλη τεχνική. Ακόμη, θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη ευχέρεια και εκπαίδευση στην εκτέλεση επεμβάσεων με τοπική αναισθησία. Με την εμπειρία που διαθέτουμε, η αφαίρεση των αμυγδαλών είναι μια γρήγορη και ασφαλής διαδικασία με την άμεση ανάρρωση του χειρουργημένου και τη γρήγορη επάνοδό του στις καθημερινές δραστηριότητες.